אם, בדיוק כרגע, אתם נמצאים בחייכם בשלב שבו אתם מהרהרים ברכישת דירה או במכירת דירתכם, חשוב שתדעו, כי עסקת נדל"ן כזו היא אחת מההחלטות המשמעותיות ביותר אותן עושה אדם בחייו, בין אם מאחר וזהו צעד שנפרס על פני תקופת זמן ממושכת, ובין אם מאחר והמדובר בצעד, שבאופן טבעי, כרוכים בו לא מעט סיכונים וסיבוכים. בהתאם לכך, חשוב מאד לבחור עורך דין מקרקעין המתמחה בתחום המקרקעין, ויוכל ללוות אתכם בדרך המקצועית הנכונה והמתאימה ביותר במהלך העסקה, עד להגעה לסיומה המוצלח.

אם כן, כיצד בוחרים עו"ד מקרקעין?

לנוחותכם, ריכזתי עבורכם שבעה טיפים שיסייעו לכם במציאת עורך דין מקרקעין בצפון, במרכז, ולמעשה – בכל חלק ואזור אחר של הארץ.

טיפ מספר 1 – השלב שבו רצוי להתחיל ולחפש את עורך הדין המתאים לכם

תחום עסקאות הנדל"ן והמקרקעין צופן בחובו לא מעט סיכונים, במיוחד עבור מי שאינו עוסק בו במסגרת חייו המקצועיים או חיי היומיום שלו. על אף שהדעה הרווחת בציבור כיום, גורסת כי עזרתו המקצועית של עורך דין מקרקעין נדרשת, אך ורק, בשלבים המאוחרים יותר בעסקאות המקרקעין (כלומר, כאשר עריכת ההסכם והחתימה עליו עולות על הפרק), למעשה, עו"ד מקרקעין צריך להיכנס לתמונה כבר בשלבים המוקדמים יותר, בין אם באמצעות קבלת הייעוץ המשפטי הנדרש לכם על זכויותיכם כקונים או כמוכרים, ובין אם בבירור וביצוע בדיקות מקדמיות רבות שאמורות לצמצם את הסיכונים הנלווים לכל עסקת מקרקעין. בין בדיקות כאלה שיבצע, למשל, עורך דין מקרקעין בקריות, תיכלל בדיקה העוסקת בשאלה האם קיימים צווי הריסה או תוכניות פיתוח הנוגעים לנכס הנדל"ן המדובר ולאזור בו הוא ממוקם, או בבדיקה האם נשארו חובות פתוחים הנוגעים אליו וכן הלאה). לכן, חשוב מאד להיות מלווים בשירותיו של עו"ד מקרקעין בצפון (או, כאמור, בכל אזור אחר בארץ), כבר מהשלבים המוקדמים ביותר בעסקה.

טיפ מספר 2 – תחום התמחותו של עורך הדין הנדרש לכם

משפטים וחוקים הם תחום עיסוק נרחב למדי, ולכן, בכל אחד מתחומים החוק, פועלים עורכי דין המתמחים בו. יתרה מכך, בתחומי משפט נרחבים, כדיני משפחה, למשל, ישנן התמחויות ספציפיות בתתי-תחומים (כגירושין, צוואות, ייפוי כוח מתמשך וכד'). על אף שתחום המקרקעין, לכאורה, אינו נראה במבט ראשון מורכב ומסובך כתחום דיני המשפחה, עסקת מקרקעין היא עסקה המצריכה עבודה משפטית מורכבת וביצוע של לא מעט בדיקות מקדמיות. וזאת, כמובן, בנוסף להקפדה דקדקנית ומקצועית בכל פרט ושלב של העסקה. כך שבין אם מדובר בחוזה לקניית נכס ובין אם המדובר בחוזה למכירה, יהיה על עורך הדין להקדיש את מלוא תשומת ליבו המקצועית לשלל הדקויות והניואנסים למיניהם. לכן, חשוב מאד לבחור בעורך דין שתחום התמחותו הן עסקאות המקרקעין (על צדדיהן הרבים) ולא בעורך דין שתחום התמחות שונה ממקרקעין.

טיפ מספר 3 – מיקומו הגיאוגראפי של עורך הדין המתמחה במקרקעין

בדומה לתחומים מקצועיים אחרים, גם בעסקאות מקרקעין עולה שאלת מיקומו הגיאוגראפי של עורך הדין והרלוונטיות של מיקומו ליכולתו של עורך הדין לתפקד בדרך הנכונה ביותר לטובתכם, לקוחותיו. על אף, שלכאורה, התמחותו המקצועית של עורך הדין הינה חוצת גבולות ואמורה לסייע לכם, בלי קשר לאזור שבו ממוקם משרדו, הרלוונטיות ליעילות מתמקדת במספר מישורים. הראשון בהם הוא הנוחות האישית שלכם. עסקת מקרקעין עשויה לכלול לא מעט פגישות ושיחות ייעוץ עם עורך הדין, ולכן, רצוי, למשל, שאם אתם תושבי אזור חיפה וסביבותיה, תעזרו בשירותיו של עו"ד מקרקעין בחיפה או בשירותיו של עו"ד מקרקעין בקריות, שיהיה זמין ונגיש עבורכם. המישור השני הוא המישור המקצועי ומתייחס למשימות ולבדיקות שעורך הדין יבצע במסגרת שירותיו עבורכם. כך, למשל, ייקל יותר על עורך דין מקרקעין בחיפה להתנהל מול הגופים המקצועיים בחיפה ובקריות (וזאת, בשל היכרות מוקדמת עם אופן ההתנהלות והנפשות הפועלות), הרבה יותר מאשר לעורך דין שאף הוא מתמחה במקרקעין אבל אינו פועל באופן סדיר ורציף מול הגופים והרשויות שבאזור.

טיפ מספר 4 – עורך דין מקרקעין מחיר השירותים והייעוץ

כאשר אנחנו מדברים על עו"ד מקרקעין מחיר עשוי להיות, באופן טבעי, חלק בלתי נפרד מהקריטריונים ומהשיקולים המנחים את בחירתכם. אולם, כאן, הייתי רוצה להדגיש כי אסור לו להיות הקריטריון המכריע, לא כל שכן שאסור לו להיות הקריטריון המכריע את לשון המאזניים בהחלטה על בחירה בעורך דין זה או אחר. הרצון לחסוך ולצמצם הוצאות ועלויות בעת עסקת מקרקעין (בין אם אתם בצד המוכר או שאתם בצד הקונה) הוא אנושי ומובן למדי, אולם אסור לו לבוא על חשבון רמתו המקצועית של עורך הדין הנבחר. אפילו ארחיק לכת עוד יותר ואומר, כי עורך דין מקרקעין מקצועי וטוב יהיה מסוגל לחסוך לכם בעסקת המקרקעין סכומי כסף, שבסופו של דבר, יצטברו לסכום הרבה יותר גדול מאותו פער ראשוני שאליו התייחסתם בין שכר הטרחה שלו לבין שכר טרחה של עורך דין שרמתו המקצועית ממוצעת (או נמוכה).

טיפ מספר 5 – עורך דין משותף לשני הצדדים או עורך דין נפרד לכל צד?

למרות הסכומים הגבוהים הכרוכים בעסקת נדל"ן, ולמרות ההשלכות הרבות שיש לעסקת הרכישה או המכירה על הצדדים המעורבים בה, מתפתים לא מעט אנשים המעורבים בעסקה כזו שלא לקבל ייעוץ משפטי מצד עורך דין המייצג אך ורק את האינטרסים שלהם, ונכנסים לסוג של "שותפות" עם הצד שמולם בנוגע לשירותיו של עורך הדין המטפל בעסקה. מן הסתם, האינטרסים של כל צד בעסקה כזו הם מנוגדים לאינטרסים של הצד האחר (למשל – המוכרים ירצו למכור את הנכס בסכום רב ככל שניתן, בעוד שהרוכשים יירצו לרכוש אותו בסכום נמוך ככל האפשר), כך ששיתופיות עשויה להיות מבורכת, אבל לא בעניין עורך הדין המטפל בעסקה. שכרו לעצמכם את שירותיו של עורך דין שיפעל, אך ורק, למען קידום האינטרסים שלכם, והשאירו את הניסיון לקצץ בעלויות לתחומים אחרים.

טיפ מספר 6 – עניין הכימיה האישית ביניכם לבין עורך הדין שלכם

דיברנו קודם על חשיבות מקצועיותו של עורך הדין שלכם. כעת, הרשו לי "לסבך" את העניין ולהפוך אותו למעט יותר מורכב. גם לקשר האישי ביניכם לבין עורך הדין ישנה לא מעט חשיבות, שהרי, כמו שציינתי בתחילה, המדובר בתהליך שנמשך תקופה כלשהי. אם לא תחושו בנוח לפנות ולהתייעץ עם עורך הדין שלכם בכל שאלה המטרידה אתכם, בסופו של דבר, תעמדו מול שוקת שבורה, בדומה מאד למצב בו אינכם נעזרים כלל בשירותיו של עורך דין. לכן, חשוב מאד שעורך הדין שלכם יהיה משהו מעין "חבר" מקצועי, שאליו אתם חשים בנוח לפנות בכל סוגיה ובכל התלבטות הנוגעת לעסקת הנדל"ן, ובכל שלב משלביה.

הרשו לי לסיים את מאמרי זה באיחולים להחלטה הנכונה ולבחירה המתאימה, וזאת, לא רק בכדי למנוע הסתבכויות חוקיות ותקלות, אלא אף למען השקט הנפשי של משפחתכם ושלכם, שהרי, המדובר בהחלטה משמעותית שעתידה להשפיע עליכם גם בעתיד!