"לא ידע האדם את עתו" קהלת ט יב

"לא ידע האדם את עתו". אבל ישנם דברים רבים שניתן לדעת, וחשוב לתת עליהם את הדעת במעמד עריכת הצוואה.

מעבר לדרישות הפורמאליות שקובע חוק הירושה והמטרה הישירה של הצוואה לחלק את מסת הנכסים, הוא הרכוש שצברנו בעמל רב במשך שנים. הצוואה היא לרב המסמך האחרון והמשפיע ביותר על האהובים עלינו שרצינו בטובתם ובאושרם. הם אלה שיוותרו אחרינו, ייאלצו להתמודד – לטוב ולרע – עם ההשלכות של תוכן הצוואה.

לדאבון הלב נתקלתי לא אחת בסכסוכי ירושה שפרצו בין יורשים, שהתדרדרו להכפשות ולניתוק קשרי משפחה. בודדים הם המקרים בהם ניתן היה לאחות את הקרעים, וגם במקרים בהם הסכסוך נוטרל והושגו הסכמות – נאלצו היורשים לשאת בעלויות משפטיות של שכר טרחת עוה"ד שלהם, ולרב גם שכר טרחת מנהל העיזבון שמונה כדי לנהל את העיזבון עד שיתברר הסכסוך. בחלק מאותם מקרים – תוכן הצוואה היה זה שגרם למחלוקת – המצווה או שלא צפה או התעלם ממצב דברים, זהות היורשים תכונותיהם ואופיים.

יש מי שחושבים שעריכת צוואה היא פתיחת "פורמט", שינוי שם המוריש והזנת פרטי הנכסים. לא כך הדבר. אין תחליף לשיחה ממושכת לצורך בירור מעמיק על בני המשפחה, היורשים, גילם, מצבם הכלכלי והמשפחתי, ההשלכות הצפויות מחלוקת נכסים באופן מסויים. מדובר בתהליך לא פשוט, ולפעמים לא נעים – שכן הוא דורש לפעמים להכיר במגרעות שלנו או של האהובים עלינו.

על כן, בטרם עריכת הצוואה אין תחליף לשיחה בת כשעה ואף יותר עם עורך דין המתמחה בתום על-מנת לעשות הכל כדי שרצונו האחרון יתממש. לעיתים מדובר בתהליך לא פשוט, שיצריך להתמודד, ולעיתים אפילו להכיר לראשונה בעובדות שאינן נוחות לנו ביחס לעצמינו ולקרובים לנו. יחד עם זאת, אם ברצוננו להבטיח שחזוננו לאחר יומנו האחרון יתממש – צריך להישיר מבט, להכיר במעלותינו ובחסרונותינו, ובאלה של הקרובים והיקרים לנו – ולהסתייע בעורך דין מומחה לצורך ניסוח רצוננו בצורה הבהירה ביותר, וקביעת מנגנונים להגשמתו.

להלן אציג מספר מקרים בהם נדרשים מחשבה, תכנון, היכרות של הנפשות הפועלות ורגישות רבה בניסוח צוואה:

  1. מקרה שאחד הילדים אינו מסוגל לדאוג לעצמו ואין מי שידאג לו, או שההורה חושש שלא ניתן לסמוך על אחיו שידאגו לו.
  2. מקרה שבו אחד הילדים מצוי בחובות או בפשיטת רגל, או שקבלת כל הירושה באופן במיידי תגרום לו נזק.
  3. מקרה שבו אישה צופה שתלך לבית עולמה לפני בעלה, ומצד אחד רוצה שבעלה ימצא מישהי שתדאג לו, ומצד שני לא מעוניינת שאותה מישהי תירש את כל הנכסים המיועדים לצאצאי האישה.
  4. מקרה שישנם נכסים שרק אחד הילדים יכול לטפל בהם כראוי, ואם אחיו יקבלו זכויות בנכס זה, הנכס ירד לטמיון (לדאבון הלב, בדרך כלל בעיות סמים והימורים שלא אחד הילדים).
  5. מקרה שבו אחד הילדים נהג כלפי ההורה באופן שמצדיק לנשל אותו מהירושה.
  6. מקרה שבו הרכוש מכיל נכסים כגון זכויות יוצרים או קניין רוחני אחר.
  7. מקרה שבו לאדם אין יורשים כלל.

לקראת סיום ארחיב על סוגיה אחרונה והיא מה ייעשה ברכוש הדיגיטלי שלנו לאחר מותנו. כידוע, אנו שומרים היום יותר ויותר מידע ב"ענן" שהוא למעשה אחסון דיגיטלי שאינו בבעלותנו, ופעולה זו כשלעצמה מעלה שאלה האם החומר שעולה לענן הוא "שלנו" או לא, במיוחד כשהחברות המאחסנות יכולות לשנות את תנאי השימוש. חברת גוגל למשל, מפעילה כלי שנקרא Inactive Account Manager שמאפשר לקבוע שאם לא תעשו שימוש בחשבון בפרק זמן מסויים, החשבון יוגדר כ"לא פעיל" ותישלח הודעה לאדם שתבחרו, והוא יוכל "להוריד" את כל החומר שלכם במשך תקופה של כ- 3 חודשים. במסגרת האפשרויות ניתן גם לקבוע שכל המידע המאוחסן יימחק אחרי כ- 3 חודשי אי פעילות. כמו כן, ישנם אנשים המחזיקים במטבעות קריפטוגראפיים דוגמת ביטקון, אתריום וכיו"ב – והם מעוניינים להשאיר לעצמם שליטה מלאה בהם (ואפילו ידיעה אודות קיומם), עד ליום שבו ילכו לבית עולמם. במסגרת עריכת צוואה ניתן לקבוע מנגנונים חכמים שיאפשרו גישה למידע ולרכוש דיגטלי בתנאים שתרצו, תוך שימת לב להיבטי אבטחת מידע.

אשמח לעמוד לשירותכם בתחום זה.